•   På nätet sedan 2008
  •   Endast Originaldelar
  •   Snabb leverans (1-3 dagar)
  •   Telefonsupport
0
Handla som /

Kryddhyllefläkt


I hus och lägenheter byggda på 1980- och 1990- talet så är kryddhyllefläktar en väldigt vanlig ventilationslösning. En kryddhyllefläkt är en isolerad frånluftsfläkt som oftast sitter monterad i köksskåpet ovanför spisen, bakom en kryddhylla därav namnet kryddhyllefläkt. Ofta kombineras kryddhyllefläkten med en spiskåpa som även då styr frånluftsfläkten och ventilationen i lägenheten eller huset. 

Denna lösning ger ett system som innebär att varje "lägenhet" får ett eget ventilationssystem som den boende styr själv över och kan därför inte påverkas av andra boenden i ett flerfamilj hus. Det är även praktiskt att bygga med dessa system i flerfamiljsbostäder då varje brandcell får sin egen ventilation och det innebär även en smidig service- och användarvänlighet av ventilationssystemet i sin bostad.

Kryddhylleaggregat

Ofta benämns även dessa system med "kryddhylleaggregat" som egentligen är lite felaktigt då ett kryddhylleaggregat är ett FTX- ventilationsaggregat som har värmeåtervinning. Kryddhyllefläkt syftar på ett frånluftssystem med endast en frånluftsfläkt placerad bakom kryddhyllan i kök utan återvinning av frånluften.
 

Hur fungerar en Kryddhyllefläkt?
 

Kryddhyllefläkt med frånluftssystem.

 

En ljudisolerad frånluftsfläkt placeras vanligen i köksskåpet ovanför spisen och kopplas ihop med en spiskåpa med styrning och reglage som fungerar ihop med kryddhyllefläkten. Frånluftskanaler från våtrum, toaletter och klädkammare monteras och ansluts till fläkten, frånluften i köket tas vanligen via spiskåpan. En avluftskanal från fläkten skickar ut luften från bostaden. Om man kombinerar frånluftsfläkten med en spiskåpa fungerar även avlutskanalen som en imkanal. Ny frisk luft kommer in via väggventiler och fönsterventiler. Luften kan även komma in via luftdon bakom radiatorerna och på det sättet bli "förvärmd" tilluft. 

När frånluftsfläkten drar ut luft ur bostadens kök och våtutrymmen skapas ett lätt undertryck i bostaden som vilket i sin tur drar in frisk luft genom husets friskluftsventiler. Luftgången från ”rena” till ”förorenade” rum innebär att luften först ventilerar vardagsrum och sovrum och därefter kök och badrum. Luftgången motverkar också att lukt från kök och våtrum sprids i bostaden. I spiskåpan finns även ett spjäll för matlagning så när man lagar mat så öppnar man spjället och det innebär att den största delen av frånluften då går via spiskåpan. Dessa system är konstruerade för permanent ventilation och går normalt inte att stängas av förutom vid service och reparationer. Stänger man av kryddhyllefläkten så stoppar man även ventilationen i sitt boende.
 

Placering av kryddhyllefläkt

Vanligaste placeringen av kryddhyllefläktar är i köksskåpen bakom kryddhyllan ovanför spisen men man kan även placera dom på en kallvind, kattvind, förråd, klädkammare eller i tvättstugan. Möjligheterna är många! Det man behöver tänka på är att aggregatet ska vara lättåtkomligt för service varje år.
 

Styrning av kryddhyllefläkt

Placerar man fläkten i annat utrymme än i köket så använder man sig ofta av en extern styrning som t.ex en 5-stegs transformator. Används kryddhyllefläkten i köket så använder man sig av en kompatibel spiskåpa med transformator till detta. Att styra sin kryddhyllefläkt med hjälp av en tyristor avrådes på grund av att ett "brummande" ljud oftast uppstår vid lägre varv på fläktmotorn.

 

Spiskåpa till Kryddhylleaggregat

Till kryddhylleaggregaten behöver man använda sig av en avsedd spiskåpa till detta, oftast en så kallad transformator kåpa som reglerar grund- ventilationen i sin bostad och där man även har möjlighet av att forcera ventilationen vid dusch och matlagning. I de flesta fall tar man även frånluften i köket via spiskåpan så det behövs även ett grundflödesspjäll till spiskåpan. Vanlig spiskåpa som fungerar ihop med många kryddhyllefläktar är denna.


Service av kryddhylleaggregat

När man har sitt kryddhylleaggregat placerad i köksskåpet så innebär det en väldigt servicevänlig installation då man inte behöver krypa på några kallvindar och liknande. Dessa system kräver oftast väldigt lite service och det man behöver göra är att rengöra själva fläktmotorn någon gång per år och se till att man diskar och sköter fettfiltret till spiskåpan. Livslängden på själva fläktmotorn i kryddhylleaggregatet är ca 10-15 år. Utbytesmotorer till dom flesta kryddhyllefläktar finns t.ex Essvent C1-120F fläktmotor som är ett väldigt vanligt system ute i landet.
 

Byta ut den gamla kryddhyllefläkten mot en ny, vad ska man tänka på?

Spiskåpa

Om man ska byta ut sin kryddhyllefläkt vid en renovering av köket eller när kryddhylleaggregatet börjar bli sliten och inte är värt att renovera så behöver man först tänka på vilken typ av spiskåpa man vill använda sig av. Det finns idag en stor mängd spiskåpor som fungerar ihop med kryddhyllefläktar och flera olika design och färgalternativ. 

Vanligaste varianten som man använt sig av tidigare är en så kallad underbyggnadsfläkt som t.ex FläktGroup CPDG

Men det har även på senare tid kommit nya designkåpor som fungerar ihop med kryddhyllefläktar. Som man kan få i olika färger och bredd.

Önskar man en spiskåpa som inte syns så mycket och ej framhävs i köket så finns det Utdragbar inbyggnadsfläkt för kryddhyllefläkt som i infällt läge knappt syns.
 

Frånluftsfläkten

När man har valt vilken typ av spiskåpa man valt så behöver man välja vilken kryddhyllefläkt man ska använda sig av. Många gånger kan man använda sig av ett likadant frånluftsaggregat som man redan har. Som t.ex om man har ett äldre Enessen Essvent C1-120F så kan man byta ut det till ett Systemair Essvent S som då passar rakt av som ersättningsaggregat. 

Ofta stör man sig på ljudnivån på sitt befintliga frånluftsaggregat och då kan man kika på en riktig tyst kryddhyllefläkt som t.ex Flexit SVEC Detta aggregat fungerar även bra som ersättningsaggregat till dom flesta installationer då det finns möjlighet att ansluta frånluften på både höger och vänster sida som gör att aggregatet är väldigt flexibelt.

 

Utbytesguide kryddhyllefläktar

Kryddhyllefläkt C1-120F av Essvent, Villavent, Contura, LHG Kanalfläkt och Ventex VFK-250

Ersättningsaggregat är Systemair Essvent S och Systemair Essvent L

 

Kryddhyllefläkt IFK 140 B, C från Östberg
Äldre frånluftsaggregat från Svenska fläkt, Fläkt, ABB, Bahco BAF, Fläkt Woods som t.ex JBDD med kondensatorlåda, JBDB och JBDC m.fl.

Ersättningsaggregat till dessa aggregat med energisnål EC-fläktmotor är Flexit SVEC

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen