•   På nätet sedan 2008
 •   Endast Originaldelar
 •   Snabb leverans (1-3 dagar)
 •   Telefonsupport
0
Handla som /

Enessen Utbyteskåpa

Enessen Utbyteskåpa

Essvent Spiskåpa

Här finner du spiskåpor och spisfläktar som fungerar ihop med


Fabrikat:

Enessen, Villavent, LHG Kanalfläkt, Contura, Venco och Systemair
 

Modell av kryddhylleaggregat och kryddhyllefläktar:

C1-120F, Essvent S, Essvent L, KFA / KFB 140 S och 140 L.
 

  Spiskåpa utan motor

  Till kryddhyllefläktar och kryddhylleaggregat från bland annat Enessen, Villavent, LHG Kanalfläkt, Contura, Venco (Ventilationskomponenter i Skänninge AB) och Systemair så använder man sig av en spiskåpa som inte har en egen fläktmotor. Det är kryddhyllefläkten ovanför spiskåpan som sköter själva utsuget av matos. Kryddhylleaggregatet sköter även luftväxlingen och grundventilationen i sin bostad och om man monterar en spisfläkt med en egen motor  (tryckande fläkt) så finns en stor risk att man skickar ut matoset i t.ex badrummet eller annat utrymme som är anslutet till frånluftskanalen. Detta beror på att kryddhyllefläkten ska både hantera frånluftsventilationen i bostaden samtidigt som man använder spiskåpan när man lagar mat. Fläktmotorn i kryddhylleaggregatet klarar inte av att det monteras in en "tryckande" fläkt i systemet så därför kommer det inte att fungera och det är inte heller godkänt att göra det i brandsynpunkt.

   

  Styrning av kryddhyllefläkten via spiskåpan

  Till kryddhylleaggregat och fläktar av modellerna Essvent C1-120F, Essvent S, Essvent L och KFA / KFB 140 S och 140 L
  så styr man man själva aggregatet och även sin bostadsventilation med spiskåpan. Frånluftsfläkten går ständigt dygnet runt på en inställningsbar grundventilation (grundventilationen justeras in efter boytan). Önskar man högre ventilation så kallad forcering av luftflödena vid t.ex duschning och städning eller att det är en högre belastning av människor i bostaden så finns möjlighet att öka ventilationen via spiskåpan.

  Därför är det viktigt att man har en spiskåpa med en transformator och styrning som fungerar ihop med sitt frånluftsaggregat.


  Spjäll med grundflöde- och forceringsflöde.

  I de flesta fall av kryddhyllefläktar så låter man frånluften i köket gå via spiskåpan, vid matlagning så öppnar man ett spjäll och forcerar även ventilationen, på det sättet kan man få upp ett kraftigt utsug av matoset via spiskåpan. Så på Essvent spiskåpan behöver man kunna ställa in både grundflöde och forceringsflöde.
   

  Kan man byta ut sin spiskåpa själv till Enessen kryddhyllefläkt?

  Ja på dom lite nyare aggregaten så finns det en snabbkontakt (kabel med kontakt) mellan spiskåpa och kryddhyllefläkt. Det är då enkelt att byta spiskåpa då ingen elektrisk inkoppling behöver ske. På dom nyare aggregatet från Villavent och Systemair så använder man sig av variant 1 av snabbkontakter, på dom lite äldre modellerna från Enessen och LHG kanalfläkt så använde man sig av variant 2.

  På riktigt tidiga modeller av Contura och Enessen aggregat så fanns inga snabbkopplingar utan man behöver då göra en elektrisk koppling i en kopplingsdosa för att dom nya spiskåporna ska passa aggregaten. (En behörig elektriker ska utföra detta arbete)

   

  Design och utförande

  Tidigare så var man lite begränsad av modellutbudet av spiskåpor till dessa aggregat men idag så finns det många fler möjligheter till att hitta en spiskåpa som passar ens smak. Bland annat så finns det idag både "design" kåpor och modeller med utdragbara visir som gör att kåpan blir nästan osynlig i köket.

   

  Enessen spiskåpan ger många fördelar

  • Rätt transformator, styrning och reglage för sin kryddhyllefläkt från Enessen, Villavent, LHG Kanalfläkt, Contura, Venco och Systemair
  • Möjlighet att kunna använda lägena grundventilation och forcerad ventilation. (Hastighet på fläktmotorn)
  • Spjäll i kåpan, både för grundventilation och matlagning som är inställningsbar.
  • Snabbkopplingar med snabbkontakter (Nyare aggregat från -90 talet och framåt.) 
  • Spiskåpan är godkänd för utbyte av äldre kåpor av BRF föreningar och vid OVK besiktningar.

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen